donderdag 26 juli 2012

26 juli dag zeven. Worms naar Helmsheim

Vandaag 103 km gereden
Vanmorgen ontbeten op het balkon voor de Dom, heerlijk koel windje, aangenaam vertoeven. Toch maar niet te lang blijven zitten we wilden vandaag vroeg op pad, kwart over acht zaten we op de fiets. Zo vroeg zijn we nog nooit vertrokken.
Nog wat foto's van Worms.






Zuidkant van de Dom, Westpoort was afgedekt met een tribune voor een openlucht optreden.




Op een zeil met water en zeep werd glijvoetbal gespeeld.


Kerk tegenover de Dom


Dom vanuit het raam van apartement.


In Worms zelf.


Ochtendgloren vanuit de kamer.


Op het balkonnetje


luxe ontbijt.


Wachten op de bus.



Afscheid van Worms, onder zicht op Ludwigshafen Oppau.



We waren vroeg, lekker stil en heerlijk koel nog. Na 40 km net voorbij Altrip nabij een meertje Rorhof. Hier treedt de Rijn regelmatig buiten haar oevers en zijn er zijtakken van de rivier.
De weg slingerde zich weer door open velden, langs de dijk van de Rijn over soms goede en dan weer hele slechte paden. Later ook meer door bossen, gelijk het Gooi of de Lage Vuursche.

Moest wel goed oppassen Voor alles wat het fietspad over stak, langs de Rijn kon ik amper de hagedissen ontwijken, zal er vast wel een zijn staart afgereden hebben, maar nu liepen er dames op leeftijd, rentenieren zeggen ze in Duitsland. Ook wel oude taarten genoemd op het pad. Hun gehoor was niet al te best meer, dus het bellen werkte niet en werden door hun vriendinnen weggetrokken, daar komen de vliegende Hollanders weer aan.
Oude taarten? Waarom zou die naam bedacht zijn. Zo fietsende komen er heel veel gedachten in je op. Deze dames borst vooruit billen naar achteren om in evenwicht te blijven. De meeste hebben een buidelzakje op de buik of op de rug, zit hij op de rug dan wordt het beeld van een waggelende eend nog eens versterkt.
Gek dat ze bijna allemaal met z' drieën waren, ook de fietsdames, die zijn nog veel gevaarlijker, als je niet oppast word je gelijk door ze omarmt.(grapje van Hans)
De weg slingerde zich over zanderige paden op en neer, kleine heuveltjes nemend en achter elke bocht of heuvel dreigde gevaar, geen weg om in de regen te fietsen, dan moet je de kuilen en plassen ook nog eens ontwijken.
In Ludwigshafen-Rheingönheim werd ik bijna van mijn fiets geduwd.
Het spoor bij een stationnetje onder door, meestal met een fraaie helling, haakse bocht, tunneltje, haakse bocht en weer steil omhoog. Altijd spannend of er niet op dat moment ook een fietser aan komt, dat weet je pas als je de bocht om komt zetten. Je probeert zo vroeg mogelijk te schakelen, enige snelheid erin te houden, want zo'n steil talud neem je liever met snelheid, lopend met bagage en je fiets is een hele toer, de trap is altijd net lager dan de helling, waardoor je ook niet goed kan afstappen, want dan kom je stil te vallen en ga je ook echt om. Aan het einde bij het benaderen van de Friedenstrasse kwam ik hem tegen. Een echte strenge Duitser, "absteigen", zei hij en ik "geht nicht" en ik ging door, gelukkig week hij, Entschuldigung in mijn beste Duits en Alie mocht er achteraan doorrijden zonder protest. Zij was blij dat ze eens een keer niet af hoefde te stappen. Gelukkig waren we in de Friedenstrasse hij kon ook niet anders dan de vrede bewaren.











De koffie smaakte in Altrip heerlijk. We waren flink opgeschoten dus namen we er nog maar een.

Waltsee, Otterstad







De kathedraal van Speyer was van veraf al te zien, niet zo fraai als in Chartres waar hij hoog boven de velden uitstak, hier meer boven de dijk en de stad met al zijn lelijke bouwwerken.




Later kon ik de kathedraal mooier in zijn natuurlijke omgeving vastleggen.
Om de beurt gingen we de kerk in. Alie bood een man met racefiets aan om op zijn fiets te letten. Hij stond te popelen om even binnen te kijken, maar zijn fiets onbeheerd laten staan is vragen om moeilijkheden. Hij was er erg blij mee.





Prachtige stad waar je rustig een of meerdere dagen in kan verblijven, wij hebben ons alleen op de kathedraal gericht. Van binnen interessant, maar ook van buiten en erom heen.
Beelden in de tuin, de olijfberg met de slapende apostelen en de bewakers.



Voor de kerk een grote beker met inscriptie, de beker waar wijn uitgedronken is door de inwoners van Worms bij de inzegening van een vroegere Bisschop.



De deur van de kerk bedekt met het bijbelverhaal van Adam en Eva.


Het portaal bij de ingang met hoog bij de bogen de Engeltjes, de beeltenissen van Jezus en Maria daaronder en onder de pilaren de duiveltjes, het goed en het kwaad symboliserend, en nog iets lager de jeugd van tegenwoordig.










Ook in de kerk mooie beelden, prachtig licht.



Daar zeker een uur of langer rond gelopen, maar we wilden vandaag Bruchsal halen en het werd al lekker warm, hoewel het in de kerk lekker koel was.

Voor het eerst over de Rijn, die we nu langzaam aan gaan verlaten om naar een nieuw overgangsgebied te gaan met meer niveauverschillen.









Altijd leuk om van bovenaf foto's te maken.

Weer even zoeken naar de weg en na deze stad weer door de velden waar we een hele grote groep op een rij staande mensen zagen. De eerste gedachte was een viswedstrijd, maar dan zoveel?
Het bleken uienplukkers te zijn, sjalotjes waren het volgens ons.




Onder weg naar Bruchsal reden we langs de snelweg in de buurt van Speyer naar Hockenheim die stond helemaal vast met file, dit jaar gelukkig niet in dit soort files gestaan, zoals de vorige jaren op weg naar Oostenrijk, mocht je deze kant op gaan, dan zou ik daar rekening mee houden of niet langs deze route of vroeg weg gaan.




Het laatste deel naar Bruchsal ging over lange bospaden goed geasfalteerd. Met hier en daar een rustplaats, mooi gebied om te langlaufen.







In Bruchsal aangekomen konden we niet zo snel een redelijk hotel vinden en voordat we het in de gaten hadden zaten we met Rieder Reiner 15 km buiten Bruchsal, hij wist nog wel een goedkoop adresje, te ver om terug te rijden, dus Bruchsal komt nog een keer. Het pension is niet veel goedkoper en heeft niet zo'n fraaie uitstraling als Bruchsal. Dit keer verstonden we elkaar niet goed. Soms is duur in verhouding goedkoop voor wat je krijgt aan meer waarde. Een goede les. Daarentegen hebben we in het truckersrestaurant lekker en goedkoop gegeten.

Location:Heidelsheim

Geen opmerkingen:

Een reactie posten